Шрифт
Цвет
Графика
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Изображение точки

Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:

1. Установите приложение ARTEFACT для iOS или Android;

2. Найдите выставку «Agan Khanty and Forest Nenets: Life and Culture»

3. Нажмите на кнопку «Распознать» и наведите камеру на экспонат;

Скрыть точки интересаПоказать точки интереса
Показать в высоком качестве

Bread oven. Nyan ker

Время создания
the early 21st century
Место создания
Varyogan, Khanty-Mansi Autonomous Okrug, Russia
Размер
140x170 cm
Техника
wood, clay, straw, bird cherry
4
Открыть в приложении
#2

Like many other peoples, the Khanty worshiped fire as a sacred force. The veneration of the forces of nature originated in primitive societies and is one of the earliest forms of religious belief. Before humans learned how to make, control, and use fire for their own purposes, they considered it to be a wild and powerful spirit. Some of this attitude is preserved in superstitions and folk culture.

The hearth takes pride of place in the Khanty house. It is called “chuval” and is revered as a living being. The homemaker must take care of the hearth every day, keep it clean and tidy, and sweep it with a special broom made of bird feathers. On holidays, people make offerings to the fire such as meat and fat, give it the first drop of wine, and present it with scraps of cloth. For a long time, the chuval fire was the only source of light in the Khanty house.

Outside, the Khanty place a bread oven known as “nyan ker”. The area around the oven also has a sacred meaning. The technology of making the oven has remained unchanged. The oven stands on a foundation of three logs, with bird cherry branches inserted into the holes. They form a hemispherical frame.

The clay for the oven is soaked for several days and then mixed with a large amount of straw. The resulting clay and grass mixture is carefully spread on the oven’s frame, forming the walls. When the stove has been shaped, its surface is smeared with clean clay and rubbed.

The oven is protected from snow and rain by a roof. Small firewood is prepared for such a stove. When the wood burns through, the coals are removed, and the ashes are swept out with a broom made of moistened pine branches. After that, molds with dough are placed in the oven, the oven is closed with a shield, and propped up with a stick or a wooden shovel.

To keep the oven heated longer, the window — the hole in the back of the oven — is sealed with wet peat moss. The bread oven does not have a chimney: the draft is ensured by the hole at the top, which is also covered with moss when baking bread. In the old days, when there were no special baking molds, the dough was placed directly on the clay. The oven is well suited for baking berry, fish, and meat pies.

#4
Bread oven. Nyan ker
#3
Посмотреть в Госкаталоге
читать дальшескрыть
00:00
00:00
1x

Bread oven. Nyan ker

Время создания
the early 21st century
Место создания
Varyogan, Khanty-Mansi Autonomous Okrug, Russia
Размер
140x170 cm
Техника
wood, clay, straw, bird cherry
4
Наведите камеру вашего смартфона, чтобы открыть в приложении
Поделиться
ВконтактеОдноклассникиTelegram
Разместить на сайте
Скопировать ссылкуСкопировано
Скопировать код
Открыть в приложении
Чтобы увидеть режим дополненной реальности в действии:
  1. Установите приложение ARTEFACT для 
  2. iOS или Android;
  3. Найдите выставку «Картины в деталях»
  4. Нажмите на кнопку «Начать просмотр» и наведите камеру на картину;
  5. Перелистывайте картины на компьютере и следите за происходящим на экране смартфона.
 
«Циничные карты» культурный шок в бесплатной онлайн игре!
Мы используем Cookies
Во время посещения данного сайта, Минкультуры России может использовать общеотраслевую технологию, называемую cookie. Файлы cookie представляют собой небольшие фрагменты данных, которые временно сохраняются на вашем компьютере или мобильном устройстве, и обеспечивают более эффективную работу сайта. Продолжая просматривать данный сайт, Вы соглашаетесь с использованием файлов cookie и принимаете условия.
Подробнее об использованииСкрыть
Содержимое доступно только на русском

X

Нашли опечатку?...

%title%%type%